Borůvky chrání srdce

 

Ovoce jsou základní součásti každé zdravé diety. Jsou zdravé, výživné a dodávají hodně energie. Borůvky jsou nicméně, zvláště výhodné.

Konzumace borůvek, dokonce jen jednou týdně snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Americké borůvky ve skutečnosti snižují krevní tlak, který je obvykle hlavní příčinou zdravotních potíží. Dieta doplněna těmito plody snižuje pravděpodobnost hypertenze o 10 procent, a dále zlepšuje zrak a vzhled cév. Navíc mají protizánětlivý a antioxidační účinek.

Americké borůvky Tajemství spočívá v antokyanidech borůvky. Jsou nimi sloučeniny nacházející se v rostlinách, které patří do skupiny flavonoidů. Jejich charakteristickým rysem je, že zbarvuji květiny a ovoce modře, fialově nebo červeně.

V časopise "Američan Journal of Clinical Nutrition" byla opublikována studie, která se zabývá blahodárnými účinky borůvek na lidské tělo. Výzkum "Nurses ' Health Study" a "Health Professionals Follow-up Study" trval 14 let. V té době, vědci sledovali 134 000 žen a 47 000 mužů. Na začátku nikdo z testovaných lidí neměl vysoký tlak. Systematicky monitorovali zdravotní stav a dietu, která měla významnou roli v testu. V závěrečném shrnutí výzkum ukázal, že pouze 35 000 lidí s 181 000 lidí, po 14 letech mělo problémy s příliš vysokým tlakem.

Vědci špatný zdravotní stav přisuzovali stravě, která měla málo antokyanidů. Většina lidí je pravidelně dodáva tělu, zejména pitím čaje, nebo když jí ovoce. Odborníci však zjistili, že právě borůvky, a hned po nich jahody, mají nejlepší vliv na oběhový systém.