Červená řepa zlepšuje rozumovou schopnost

 

Přirozeným příznakem stárnutí je snížená rozumová schopnost. Je to výsledkem malého okysličování mozku, z důvodu slabé cirkulace krve.

Červená řepa, cukrové řepy Ve stáří, se v některých oblastech mozku zmenšuje průtok krve a snižuje okysličení. Tento jev je přirozený, ale zvyšuje riziko demence nebo výrazného oslabení duševní činnosti. Nicméně existuje způsob jak zabránit nebo co nejvíce oddálit účinky stárnutí. Ukazuje se, že nejlepším receptem na stimulaci mozku je šťáva z cukrové řepy.

Půl litru šťávy z cukrové řepy denně výrazně zlepšuje prokrvení mozku. Systematické užívání léku zlepšuje intelektuální schopnosti každý den, ale také preventivně chrání mozek před demencí. K takovým výsledkům dospěli vědci z Wake Forest University v Severní Karolíně ve Spojených státech, když prováděli výzkum na skupině lidí nad 70 let.

Cukrová řepa, stejně jako zelí, celer a špenát, obsahuje dusičnany, které se v lidském těle přeměňuji na dusitany. Ty vytvářejí oxid dusnatý, který rozšiřuje krevní cévy a usnadňuje průtok kyslíku. Proto je mozek stále dostatečně okysličován.