Med dobrý pro všechno

 

O blahodárném vlivu medu na naše zdraví věděli už naši předkové. Říká se, že právě díky medu byla Kleopatra tak krásná, a Hippokrates žil tak dlouho.

Dnes věření spřed několika desítek století můžeme potvrdit vědecky. Ačkoli med není dosud zcela dešifrován, víme už, že je opravdu zázračným lékem. Můžeme ho používat k léčeni různých onemocnění, závisí jen na druhu medu. Je to zlatý lék, když máme problémy s trávicím ústrojím, v případě infekcí dýchacích cest, k léčbě anémie a hyperaktivity, tlumí horečku, používá se k léčbě aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, když máme problémy s pamětí a v případě mnoha dalších onemocněni. Seznam je působivě dlouhý.

med, blahodárné účinky medu Setkali jsme se s rozdílnými názory, pokud jde o doporučení, v jaké formě med konzumovat. Je jisté, že ztrácí své vlastnosti při vysokých teplotách, takže použití místo cukru do čaje nemusí mít nutně jiný vliv než chuť. Proto doporučujeme med rozpustit ve studené nebo vlažné vodě (například nechat lžičku medu na noc ve sklenici vody), i když v poslední době vědci ukázali, že mnoho prospěšných složek zůstává na stěnách nádoby. Nakonec se ukázalo, že včelí výrobek je nejlepší konzumovat přímo, nerozpuštěný, ani jinak nezpracovaný.